dilluns, 16 de desembre del 2013

CONCLUSIONS FINALS

Finalitzat el període d'assistència al centre, arriba el moment de reflexionar i aprofitar aquest espai interactiu per tal de deixar aquestes conclusions finals:
En començar aquesta tasca, tenia dubtes sobre si es complirien les expectatitves que m'havia creat, però vaig iniciar-la amb molta il·lusió, motivació i ganes d'aprendre.
Vull agraïr a la meva tutora i a tot l'equip docent per la bona acollida i la predisposició per incloure'm dins el seu projecte i vull felicitar-los per la seva tasca diària que fan amb tanta d'il·lusió i professionalitat. Han estat per mi un exemple a seguir i m'han oferir moltes possibilitats per tal de facilitat la meva tasca.
També vull agraïr als nens que m'han acollit com a una més i m'han mostrat molt de respecte. Són un encant.
La meva tasca ha estat conèixer les diferents tasques que desenvolupen els professionals, dintre dels àmbits d'intervenció de la psicopedagogia i implicar-me i participar el més activament possible en totes les seves tasques al centre. També participar a les reunions  amb les famílies i revisar els documents del centre.
Puc dir que m'he sentit molt integrada en la dinàmica del centre i amb els alumnes, fer feina amb aquests nens no sempre resulta fàcil: connectar amb ells, aconseguir motivar-los cap a l'estudi i tenir l'oportunitat de conèixer-los i intentar aprofitar al màxim els seus potencials. Tot i que ha estat una tasca molt diferent a la que jo havia fet fins ara, m'ha resultat molt didàctica i gratificant.
Crec que he aconseguit l'objectiu que em proposava d'interacturar en les tasques de la psicopedagoga i conectar amb els nens i les famílies.
Els objectius marcats, els he anat aconseguint a mida que he anat apronfundint en les fases de la intervenció psicopedagògica, juntament amb la meva tutora.
Ha estat un procés mitjançant el qual he pogut connectar teoria i pràctica, aplicant gran part del que he après durant la meva formació a la UOC, així com els coneixements i habilitats que et donen els anys d'experiència en el món docent.
Hem treballat per tal de desenvolupar les competència digitals com a factor primordial per al desenvolupament de les competències bàsiques.  Hi ha diferents entrades al bloc que parlen sobre aquest aspecte i la seva relació amb les imatges, oferint diverses possibilitats interactives.
També hi ha hagut una feina envers les relacions famílies-centre, assessorament a famílies, mestres i d'altres professionals implicats en el tracte d'alumnes afectats de TEA, així com una tasca de revisió de materials i documents del centre.
El que més m'ha sorprès ha estat les diferències que hi ha entre el nivell dels nens, cada un té unes habillitats i una capacitat molt diferent, així com uns ritmes d'aprenentatge que no es poden generalitzar, com passa a l'escola ordinària. Això implica una programació individualitzada en cada cas i unes mesures comuns que s'han d'adaptar i revisar contínuament.
Penso que la tasca començada, s'hauria de continuar, tenint especial cura i atenció al desenvolupament de les competències bàsiques, ja que les habilitats que puguin aconseguir per desfer-se en la societat i ser el màxim autònoms, serà el més important que sel's pugui transmetre al seu període educatiu, molt per damunt dels coneixements teòrics.
Serà especialment significativa la competència d'aprendre per aprendre (el que suposa disposar d'habilitats per iniciar-se en l'aprenentatge i ser capaç de continuar aprenent de manera cada cop més eficaç i autònoma organitzant i planificant els propis aprenentatges i la feina). És precisament en aquesta línia on farem més incidència. També implicarà als pares i haurem de continuar amb les d'activitats de conscienciació i de seguir treballant junts i en la mateixa línia.
Com a autoavaluació, les dificultats que he trobat han estat sobretot d'organització dels dies que podia anar al centre, per tal de coordinar-ho amb el meu treball personal i el seguiment del meu bloc, així com els blocs dels companys.
Aprofit per felicitar els companys per la seva tasca als blocs, que m'han servit d'ajuda i m'ha agradat compartir.
Com a proposta de millora, penso que el temps ha estat molt limitat pels objectius que em plantejava i per tal d'aconseguir-los, s'hauria de continuar amb la tasca començada.
Per finalitzar, diré que ha estat una experiència molt positiva i enriquidora per a la meva formació com a futura psicopedagoga, que sempre recordaré gratament i on hi ha hagut molta il·lusió, participació, col.laboració, solidaritat, responsabilitat, admiració i respecte.




dilluns, 9 de desembre del 2013

MODIFICACIONS DEL PAD

Un dels aspectes que hem decidit incloure Al PAD del centre, han estat:

 

LES ESTRATÈGIES DIDÀCTIQUES PER ATENDRE LA NOSTRA DIVERSITAT


Hem decidit fer una diferenciació de nivells. Aquestes diferenciacions respondran tant a les diferents capacitats i estils d'aprenentatge com als interesos divergents i motivacions de l'alumnat.

En quant a la programació de continguts cal tenir en compte: 


-Continguts equilibrats
-Continguts basats en l’avaluació inicial
-Continguts mínims

En quant a la programació de les activitats cal tenir en compte: 

 
-Presentar tipologies d’activitats diverses
, prioritzant les activitats digitals

-Realitzar activitats referents a tot tipus de continguts
-Activitats amb diferents nivells de dificultat o de resolució
-Incloure activitats de reforç i d’ampliació
-Programar activitats amb un grau d’autonomia diferent

En quant a la metodologia cal tenir en compte: 

-Presentació dels continguts en espiral
-Incloure moments de resum
-Posar continguts previs relacionats amb els nous continguts
-Proposar tasques on l’alumne funcioni el més autònomament possible
-Diversificar l’espai, el temps i l’estructura del grup
-Possibilitar la conveniència i la confluència d’activitats en petits grups heterogenis

En quant a l'avaluació cal tenir en compte:

-Diversificar els instruments d’avaluació
-Obtenir informació en diferents moments
-Implicar l’alumne en l’avaluació
-Ajudar l’alumne a aprendre a avaluar-se

"Autismo, hacia una explicación del enigma".



Autismo, hacia una explicación del enigma és un llibre de referència molt  útil per a un grup molt heterogeni de persones, ja que és rigurós per als professional i també és útil per a les famílies. 
Aquest és un llibre ha estat un dels materials teòrics que hem recomanat a les famíliesque es recomana a les famílies, ja que es considera un material molt vàlid.

Libros: “Autismo, hacia una explicación del enigma”
Autora: Uta Frith,  professora de Desenvolupament  Cognitiu a l'Institute of Cognitive Neurosciencie del University College de Londres. Va escriure  aquest llibre l'any 2003.
Actualment, s'ha revisat i s'han afegit les investigacions en neuropsicologia més destacades dels darrers anys.
Es recomana especialment als pares, el capítol cinc “Lectura de la mente y ceguera de la mente”,  ajuda a entendre les dificultats i reptes als que s'enfronten aquests nens. El tractament del concepte de "ceguera de la mente" el converteix en un fil conductor i permet relacionar varis capítols entre sí.
Altres capítols com l'onze, “La observación del cerebro por medio de un escáner”, estan més orientats a professionales, tot i que segur serà d'interès pels pares. 
Al llibre s' exposen tres teories:
  1. La hipòtesi de la ceguera de la ment.
  2. La teoria de las virtuts de la ment autista.
  3. La falta de control de les accions a través dels sistemes  executius.
Ens ajuda a comprènder alguns dels principals dèficits amb els  que ens trobam en aquest trastorn.

Autismo - Entrevista a Uta Frith

 lunes, 8 de diciembre de 2008



EDUARD PUNSET: Existen muchas cosas que no sabemos sobre esto pero, ¿podrías decirme alguna de las enfermedades más recientes contra la que los científicos todavía estén luchando?


UTA FRITH: El autismo, por supuesto, es una de las enfermedades que me vienen a la mente como uno de los grandes misterios: sabemos que es una enfermedad del cerebro, que tiene una base genética o que afecta a bastante gente...

EDUARD PUNSET: ¿A un 1 por 1000?

UTA FRITH: No, mucho más: un 6 por 1000; es mucho más común de lo que se supone.


EDUARD PUNET: Como la esquizofrenia ¿sabes el porcentaje?

UTA FRITH: La esquizofrenia es posible que sea un 10 por 1000, quizá un 1% de la población. Y no me sorprendería que en el caso del autismo al final se halle que es de un 1%.

EDUARD PUNSET: Y sabemos mucho menos sobre el autismo que sobre el Parkinson o Alzheimer, ¿no?

UTA FRITH: Sí, y sin embargo se ha llevado a cabo mucha investigación, pero es una de esas enfermedades que realmente está relacionada con las funciones humanas más complejas; está relacionada con la comunicación y con la interacción social, no tiene mucho que ver con cosas más simples.

EDUARD PUNSET: Si alguien durante la evolución se presentara con un homínido y le pregunta ¿cuál es tu habilidad máxima, tu habilidad especial?

UTA FRITH: ¿Qué es lo que tú puedes hacer que el resto de los animales inteligentes no pueden hacer? Creo que diría que esa diferencia está relacionada con la capacidad de entrar en las mentes de otras personas, de comprender que otras personas pueden tener otros pensamientos en sus cabezas.

EDUARD PUNET: Y esto es lo que los enfermos de autismo no pueden hacer, ¿no?

UTA FRITH: ¿Conoces esa idea de que podemos atribuir conocimientos a los sentimientos de otras personas, que podemos comprender sus motivos psicológicos y, por lo tanto, predecir lo que hará la gente? Pues esta predicción es lo que nos hace tener tanto éxito. Hay una obra de Georges De La Tour en el Louvre de París, con la que he trabajado, donde se muestra esa tendencia tan compulsiva que tenemos de entrar en los estados mentales y los sentimientos de otras personas. Cuando lo miramos no podemos evitar el preguntarnos ¿en qué piensan estos personajes? Se trata de una escena social muy compleja y no necesitamos mucho para imaginarnos lo que sucede, sólo hay que mirar la escena y los personajes para comprender que están estafando a un joven de bien. Y es esta descripción la que yo digo que una persona con autismo sería incapaz de hacer. No podría comprender el hacer trampas, ni el mentir, y tampoco podría mirar al cuadro e interpretarlo así.

EDUARD PUNSET: ¿No podrían imaginar lo que los personajes están pensando?

UTA FRITH: No, lo que podrían es describir los hechos superficiales del cuadro. Los pueden disfrutar y apreciar de una forma completamente distinta. Me gustó mucho cuando una mujer con autismo me mandó un mensaje electrónico desde los EEUU de forma espontánea y me preguntó que por qué escribía sobre este culebrón y estas personas. Me decía que si ella miraba el cuadro podía ver cómo era superficialmente: lleno de colores como el rojo, marrones y naranja. Ella lo apreciaba de una manera diferente que no tiene por qué ser una forma peor, pero es diferente. Ella no está interesada en la manera normal de comunicación social que nosotros sentimos tanto. Ni siquiera utiliza estos mecanismos que nuestro cerebro ha hecho evolucionar en la interactuación con las personas, y gracias a la interacción con los cuadros.... Nosotros hacemos esto incluso cuando estamos enfadados con el ordenador, que aunque no es una persona, lo tratamos como si lo fuera, le chillamos y le decimos “has vuelto a hacer algo estúpido”. O sea que es algo que es muy activo en nosotros todo el tiempo, es algo que no tenemos ni que aprenderlo; pero es algo que los niños con autismo no saben hacer.

EDUARD PUNSET: Mientras comentabas la inteligencia oculta de De la Tour, estaba pensando en algunos antropólogos y paleontólogos cuando se refieren a la diferencia entre el Neanderthal y el cromañón. El Neanderthal era un poco como tu prototipo del autista. Una vez escuché a un antropólogo imitar una conversación entre un Neanderthal y un cromañón, este último se acercaba al Neanderthal y le decía “mira a la naturaleza moderna” y este le respondía “¿de qué demonios hablas?”.

UTA FRITH: Yo he hecho algunas especulaciones sobre esto, ya que es muy tentador pensar que nuestra habilidad para comunicar ha evolucionado y que es lo más típico del homo sapiens que no estaba presente en el Neanderthal. Y es uno de los grandes misterios: ¿por qué el hombre de Neanderthal, que tenía tanto éxito, se extinguió? Físicamente eran más fuertes que el hombre de cromañón, eran muy numerosos y habían sobrevivido a muchas penurias, de manera que, ¿qué pasó?. Y una de las especulaciones es que la fuerza física puede superarse con la agudeza mental, con la inteligencia. El hombre de cromañón podía haber sufrido decepciones y mentiras, y no habría tenido que ser necesariamente más fuerte para ser mejor que los otros. Pero esto es puramente especulación, no tenemos ni idea.

EDUARD PUNSET: Seguro que has visto muchas veces la película Rainman, con Dustin Hoffman.

UTA FRITH: Rainman ha sido un trabajo extraordinariamente importante porque incrementó la información en todo el mundo sobre el autismo. Creo que mostrarlo fue muy importante por varios motivos. Dustin Hoffman interpretó a esta persona con autismo como un adulto. Cuando se estrenó la película, la gente acababa de empezar a ser consciente del autismo, pero en conexión con niños autistas: como un niño dentro de una concha de cristal al que nunca se le puede alcanzar. Creo que la gente no sabía nada más que esto, y creo que tenía la idea de que al crecer se les pasaba. Pero Rainman fue muy importante porque mostró la personalidad completa de una persona autista típica que, por una parte, tenía una gran incapacidad y, por la otra, era extraordinariamente inteligente. Pues era capaz de tener, por ejemplo, una memoria excelente (recordaba todas las cartas que habían salido en una partida o los números y nombres de un listín telefónico). Y este caso de memoria excelente no es único, pero tengo que decir que no es muy frecuente. Puede coexistir esta capacidad con una falta completa de comprensión de por qué la gente interactúa con los otros, cuáles son los motivos y por qué lo hacen. De manera que el hermano de Rainman es el ejemplo paradigmático de homo sapiens manipulador que se aprovecha y lleva a su hermano para que gane en las mesas de juegos de apuestas. Rainman no tenía ni idea, utilizaba su memoria y lo hacía todo. Era tan inocente… y esto era muy hermoso de ver. De hecho creo que a todos nos gustaría ser un poco autistas porque nos proporciona la pureza, no hacer trampas, no manipular, no estar constantemente intentando imaginarse qué es lo que estará la otra persona pensando, o haciendo; qué efecto tengo en otros.

EDUARD PUNSET: Algunos neurocientíficos, neurólogos, afirman que cuando hay alguna parte del cerebro que se bloquea, las demás se intensifican.

UTA FRITH: Esa es una teoría muy interesante.

EDUARD PUNSET: ¿Y esto explicaría ese 10% de creatividad o de memoria que es el fuerte de los autistas?

UTA FRITH: Creo que es una buena hipótesis, aunque todavía no se ha demostrado, ni tiene una investigación experimental que la fundamente; pero pienso que hay algo de cierto. Es decir, que si a ti no te importan las trivialidades de la vida social y las críticas tienes mucho tiempo para desarrollar otros intereses, ideas originales que no has aprendido de otras personas, que no estás imitando, que no estás desarrollando para impresionar a nadie. Y se da el caso de que ha habido algunos pensadores muy originales que eran autistas, por ejemplo matemáticos, que presentaban tal pensamiento abstracto que realmente parecía que sólo podía haber surgido de ese tipo de aislamiento del mundo social.

EDUARD PUNSET: Una pregunta que no puedo responder es: ¿por qué el autismo es mucho más normal en los niños que en las niñas?

UTA FRITH: Bueno, esto quiere decir que hay algo en el cromosoma X o posiblemente en el Y. Y creo que existen algunos equipos de investigación que en la actualidad están investigando los fallos genéticos situados en el cromosoma X. Los niños sólo heredan un cromosoma X mientras que las niñas heredan dos. Así que es posible que si tenemos un segundo cromosoma X podemos recibir una cierta cantidad de protección en el caso de que uno de estos cromosomas tenga fallos. Desgraciadamente estamos especulando con todo esto y, tienes razón, yo no puedo responder a esa pregunta, nadie puede responder a esa pregunta y es uno de los grandes misterios que tienen que desvelarse. También se está especulando sobre el efecto de las hormonas, y una vez más, si existe una diferencia entre los sexos. Quizá algunas hormonas pongan el desarrollo del cerebro en un camino algo diferente durante el periodo prenatal.

EDUARD PUNSET: Ahora que podemos examinar el cerebro en funcionamiento, ¿tenemos alguna idea de lo que le sucede en el cerebro de un autista?

UTA FRITH: Es algo muy sutil, pero uno de los recientes hallazgos importantes e interesantes es que el cerebro de las personas autistas es más grande. Y lo que es muy interesante es que no es más grande al nacer, sino que se hace grande. Quizá comience a los dos años, y se para a los 9. Lo que parece que sucede es que, de vez en cuando, hay olas de crecimiento, posiblemente sinapsis, y no necesariamente en todo el cerebro, sólo en algunas partes y entonces - de la misma manera que en un jardín hay que podar de forma muy rigurosa -, esto es lo que hay que hacer con estos “pensamientos” que crecen con tanta abundancia, tenemos que arrancar unos cuantos para que al año siguiente vuelvan a crecer cuando comience otro período de crecimiento. Pero el período de poda es muy importante y parece ser que esto no sucede correctamente en el caso de los autistas.

EDUARD PUNSET: ¿Por motivos biológicos?

UTA FRITH: Por algún fallo en el programa biológico. Y por supuesto no sabemos nada sobre esto. El único trabajo avanzado en este campo, está relacionado con animales muy primitivos donde se puede analizar el sistema de visión, y se puede ver como proliferan las células, etc. y luego desparecen. Pero en los cerebros humanos no hay nadie que haya observado esto todavía. Estoy segura que finalmente lo haremos.

EDUARD PUNSET: Las personas muy autistas parece que funcionan siguiendo, no un método lógico, sino un método asociativo, como los animales.

UTA FRITH: Esa es una manera muy interesante de explicarlo. Creo que todos tenemos esa capacidad, y es una capacidad con la que podemos contar si fallan otras. El poder asociar y poder memorizar: sabemos qué dos cosas van juntas y reaccionamos hacia ellas como si fueran una unidad. Todo el mundo puede hacer esto, pero podemos sobrepasarlo, ya que también tenemos otras formas de aprender. Creo que las personas con autismo pueden ser muy lógicas y analíticas, porque ellas son las que son muy inteligentes, que no se pierden porque no les guste una persona o por prejuicios, y son muy objetivas ya que en realidad pueden utilizar reglas de lógica abstracta para llegar a ciertas verdades. Uno de los ejemplos que me gusta citar, que proviene de la literatura, es el del detective Sherlock Holmes. Es un ejemplo de persona muy lógica, que es exacta al tiempo que autónoma, y que es un poco autista, yo creo, porque no tiene ningún interés por las personas; está interesado en los mecanismos de su comportamiento, de lo que sucede cuando examina pruebas que se han hallado en el lugar del crimen, que pueden dar pistas sobre lo que sucedió. Y este es un mundo diferente, donde las personas con autismo pueden florecer y en donde creo que pueden enseñarnos mucho.

ENTREVISTES I TREBALL AMB LA FAMÍLIA



Les reunions amb la família són imprescindibles per tal de que les intervencions que fem al centre siguin beneficioses pels nens. L'objectiu principal és anar amb la mateixa línia i ajudar-los a motivar al seus fills, així com a organitzar-los el seu temps d'estudi i oci a casa, les seves rutines i així poder compartir totes aquelles intervencions que es fan amb el seus fills.

Alguns exemples dels temes que tractam en les reunions que hem tingut amb les famílies:

- L'ús de l'agenda (als casos que és posible ho escriuen els nens i altres casos ho escriu la mestra). Aquest instrument es converteix en el principal mitjà per tal que la família pugui col·laborar organitzant i planificant el temps d'estudi del seu fill. Tot el professorat que intervé en l'alumne sap que a l'aula ha de treballar amb l'alumne l'ús de l'agenda. Es tracta doncs, d'un objectiu compartit entre la família i el centre. L'objectiu principal que ens proposem és que l'alumne es responsabilitzi del seu ús i pugui utilitzar-la de manera autònoma.

- Treballar els hàbits d'autonomia personal, com  preparar la motxilla. Per treballar aquest objectiu  hem ofertit als pares una llista d'instruccions amb tots els passos que comporta preparar la motxilla. La família ajuda  fins que els nens aconsegueixen fer-ho de manera autònoma.

Un altre proposta que hem fet a les famílies és que ajudin als seus fills a cercar algunal activitat que els agradi per fer fora de casa, per tal que puguin compartir amb altres companys les seves aficions. Els demanam que ells mateixos aportin idees i comparteixin les seves experiències els que ja fan activitats extraescolars. Surten algunes com:
natació i altres esports, club d'esplai, anar a la biblioteca, anar al parc.


Reflexió: La psicopedagoga en l'entrevista amb la família ha de definir la relació, com una necessitat d'ajuda per part de tot els que intervenen. Si la psicopedagoga es mostra com a especialista distant, i actua amb aquest rol, possiblement es crearà una barrera entre la família i l'equip de professionals. Pel contrari, si és possible que la relació es defineixi en un context de col·laboració, invitarà a la família a implicar-se activament. 
Penso que estam aconseguint aquesta implicació per parts de les famílies, tot i que és un camí llarg i difícil. Poc a poc es veuen millores.





 

dijous, 5 de desembre del 2013


 


VISIÓ QUALITATITA DE L'AVALUACIÓ DEL PROGRAMA D'INTERVENCIÓ

Penso que al llarg d'aquest període,  tot i que  s'han vist petites millores en molts d' aspectes, no es pot donar per finalitzada la tasca que em plantejava. És necessari continuar amb el treball iniciat i compartit amb els pares i tots els professionals que intervenen en l'atenció educativa d'aquests alumnes. Es fa necessari seguir treballant per tal d'aconseguir els objectius que ens hem proposat .

No hi ha una unanimitat respecte al mètode d'intervenció més adequat, ja que hem de tenir en compte que cada alumne  amb transtorn TEA és diferent, per tant la nostra intervenció s'ha d'adaptar a les necessitats i característiques individuals i tenim molt en compte el context en el qual actuam.

Segons les dades qualitatives respecte a les observacions realitzades, entrevistes amb els tutors,  qüestionaris i actuacions al centre, penso que aquest programa d'intervenció  ha aportat una inquietut i un  canvi d'actitud  en  la participació i implicació tant de les famílies com de l'equip docent.
L'experiència ha estat molt positiva i gratificant.



Propostes de millora

 
- Per tal  d'aconseguir un màxim desenvolupament de les competències de l'alumnat TEA al centre és necessari fer ajustos en el context de les aules, per tal que la dinàmica que s'hi establexi faciliti i no dificulti el desenvolupament de les capacitats de l'alumne.


-Intensificar l'acció tutorial, tenint en compte tots els recursos al  nostre abast, optimitzant el que tenim i introduïnt de nous  i adaptant la metologia de la manera més efectiva en cada cas.
 

-Incorporar dintre del currículum escolar activitats sobre les emocions i habilitats socials per tal de permetre a tot l'alumnat millorar la seva competència social i emocionals per tal de poder així millorar en l'àmbit personal, acadèmic i social.

-Continuïtat amb el treball i la dinàmica que hem posat en marxa, col·laborant amb les famílies com a aspecte prioritari per tal de treballar amb la mateixa línia i aconseguir avenços en l'alumnat.

La principal dificultat que m'he trobat és que les famílies esperen respostes urgents a les principals dificultats que es troben dia a dia. Intentam que entenguin que els avenços s'aconsegueixen de manera lenta i que ens hem d'implicar i dedicar de debó. Els oferim unes directrius a seguir i la possibilitat d'establir contacte amb altres famílies.

  -Seguir insistint en la coordinació entre els professionals, planificant unes reunions periòdiques on tothom pugui expressar les seves inquietuts i que es converteixi en un espai per oferir i compartir eines, estratègies i recursos. 


La  psicopedagoga és la principal agent  dinamitzadora i tendrà molt en compte la col·laboració de les resta d'agents educatius que intervenen amb l'alumne TEA, donant-los una sèrie d'estratègies per compensar les dificultats que tenen aquests alumnes i adaptar-se a les seves necessitats.